Ortoptist

En ortoptist är specialist på ögats motoriska funktioner (ögonens rörelser) och de båda ögonens förmåga att samarbeta. Ett vanligt problem om ögonen inte samarbetar är skelning. Det finns många hundra olika typer av skelningar.

Vi har möjlighet att ta emot patienter som behöver bokas in till vår ortoptistmottagning. Här kommer information om hur Eva Aring, vår ortoptist, kan hjälpa dig som bokas in till henne.  

En ortoptist är specialist på ögats motoriska funktioner (ögonens rörelser) och de båda ögonens förmåga att samarbeta. Ögats motoriska funktioner styrs av hjärnan och ögonens rörelser utförs av ögonmusklerna som sitter som tömmar utanpå ögongloben.

Eftersom vi har två ögon behöver de båda ögonen samarbeta, vara synkroniserade, oavsett i vilken riktning vi tittar, för att det inte ska bli dubbelt. Ett vanligt problem om ögonen inte samarbetar är skelning. Det finns många hundra olika typer av skelningar.

 

En ortoptist kan diagnosticera alla typer av motoriska- och samsynsproblem som har neurologisk och muskulär påverkan. Vi kan därmed underlätta/behandla dubbelseende med prismor i glasögonen samt träning. Ibland kallas ortoptister för

”ögats sjukgymnaster”.

Här på Guldhedskliniken samverkar våra ögonläkare, ögonsjuksköterskor, undersköterskor, optiker och ortoptist, försäkringskoordinator, receptionist med varandra för att kunna erbjuda dig ögonspecialistvård med kunskap, kvalité och omsorg.